sâmbătă, 27 decembrie 2008

R.M.N.P, Colorado

Dupa cum unii dintre voi stiti, vara asta am fost pentru a doua oara in Colorado, mai precis Estes Park, un orasel turistic la intrarea in Parcul National Muntii Stancosi.
Au fost aproape 3 luni in USA din care aproape 2 saptamani le-am petrecut la Reuniunea Internationala organizata de Clubul Alpin American(reprezentant Clubul Alpin Roman si FRAE)

Dupa licenta,am grabit putin lucrurile si am obtinut invitatia de la Clubul Alpin American cu care m-am prezentat la ambasada pentru interviu,unde, putin surprins cea care m-a intervievat era o americanca care era pasionata de munte si chiar catarase ceva. Asa ca cele cava minute petrecute acolo le-am vorbit despre catarat.Asta s-a intamplat joi 23 iulie iar pe 25 iulie eram in Colorado. Imediat ce am iesit de la interviu am alergat dupa bilet de avion si dupa bani, dar a meritat din plin pentru ca am gasit un bilet last minute foarte avantajos si asta m-a facut sa plec peste cateva ore dupa ce am cumparat biletul, desi inca nu aranjasem nimic in Colorado, nu stiam decat ca merg in Estes Park, insa nu si unde voi sta. Am aterizat in USA fara sa stiu daca am unde sa stau, si putinii bani pe care ii aveam nu erau in nici un caz pe hotel sau chestii d-astea scumpe(care de altfel nu prea sunt pt catzaratori).
Dar s-a rezolvat, am gasit si unde sa stau cu chirie si dupa cateva saptamani am dat de un catzarator din California cu care m-am imprietenit.El isi propusese sa doarma 2 luni cat intentiona sa stea in Co in masina, una deloc mare. Dar am aranjat sa stea unde stateam si eu si chiar a adus-o si pe prietena lui acolo.Asa ca am rezolvat si problema masinii, esentiala acolo pentru a merge la catzarat.
Zona de catarat din RMNP incepe de pe la 3200 m altitudine si ajunge pana pe la 3800, unul din putinele locuri din lume unde poti catzara vara in conditii optime si prin urmare foarte frecventata de cataratorii americani.De multe ori am intalnit greii americani Dave Graham, Daniel Woods si altii si a fost o placere sa stau de vorba cu ei.
Sezonu de catzarat a inceput pt mine cam la 2 saptamani dupa ce am venit, a trebuit sa ma acomodez,sa caut unde voi sta, masina si ceva de munca.Dar s-au rezolvat, iar primul meu traseu notabil a fost Low left Veritas(8a+) catarat la sfarsitul lui august. Am muncit mult la el,miscarile le-am facut din a doua zi insa au fost probleme la iesire, destul de usoara dar destul de inalt bolovanu si cu o aterizare periculoasa.Cred ca in a patra zi am reusit sa ajung la iesire, teoretic traseul e gata, toate miscarile tari sunt trecute dar nu il pot finaliza. Asa ca am mai petrecut 2 zile pana sa il finalizez.Psihicul nu e punctul meu forte si presiunea m-a facut sa stau sa muncesc mai mult traseul.E foarte frustrant si descurajator sa cazi de mai multe ori la final , la o iesire f usoara si sa petreci mai mult timp la un traseu decat consideri tu ca e nevoie.
Insa a meritat, a fost o provocare pentru mine si am simtit ca pot mai mult.

Niciun comentariu: