duminică, 28 decembrie 2008

Grade, abordare, complexe

Pentru mine a fost un progres imens de abordare(vroiam sa zic mentalitate) mai mult decat fizic ca de la 7a sa ajung la 8A+si 8B. De ce spun 7a, pentru ca eu venisem din Romania cu alta dimensiune a cataratului si a gradelor intiparita in minte. Imi aduc aminte de cei care au promovat boulderu in Romania pentru prima data care au avut o abordare foarte corecta si benefica dar care a avut si o mica problema referitoare la ce inseamna gradele. Nu ma refer la subcotare sau supracotare, ma refer la tendinta de a considera grade nesemnificative(pt unii sunt) 6b, 6c de exemplu, ca ceva greu si in perioada aia, din ce imi aduc aminte 7b era ceva f greu de ajuns, nu pt oricine in conditiile in care erau multi cataratori care erau in stare, aveau toate calitatile sa faca 8a de exemplu.
Sa dau un exemplu. Acum 3 ani am facut primul meu 8a la escalada un pic cam tarziu dupa parerea mea.Adica acum 5 ani nu eram mai slab ca acum 3 ani, ba chiar cred ca au fost perioade in care eram mai pregatit fizic.Dar de ce nu am incercat macar un 8a sa vad cum arata, sa imi fac o idee? Pentru ca era o abordare a gradelor gresita, 8a-ul era considerat un grad la care nu putea ajunge oricine, trebuia sa ai o anumita experienta, varsta , muschi, era performanta performantelor...Mi s-a intamplat sa vad pe cineva ca incearca un traseu mai tare decat consideram eu ca poate sa catera si sa zic "ia uite-l ma si p-ala ce incearca, ala nu face 7b si se da pe 8a..."Si cred ca nu sunt singurul care avea o astfel de tendinta.
As mai da un exemplu, Nicholas care a catzarat ceva 8b+uri, care, daca ar fi sa ma iau dupa grad ar fi cam cel mai bun la stanca de pe la noi dar care la plastic(panou) nu e asa bun, sunt multi care se dau mai bine dar nu au rezultate pe masura. Vreau sa spun ca sunt multi care pot catzara mai mult la stanca decat o fac,multi care pot mai mult.Nu vreau sa se inteleaga ca daca sunt bun la panou trebuie sa fiu neaparat la fel de bun si la stanca.Spun de Nicholas pentru ca el nu are complexele romanesti,inca :))
Dar sa revin la mine, am luat-o babeste si am catarat tot ce am gasit acolo mai usor iar primu semn de intrebare mi l-am pus cand am ajuns la un traseu "Gang Bang" cotat 7b+(V8) la care am dat cateva incercari, celelalte mai usoare le facusem flash. Imediat dupa ce l-am facut am intrebat pe mai multi ce grad are ba chiar am intrebat daca sunt siguri de grad(un pic penibil) asta datorita neancrederii in fortele proprii si a necunostintei mele(aveam o alta imagine)
Asta s-a intamplat in primu an in USA, insa am invatat din mers, iar intr-un tarziu, am ajuns sa fac un 8a la sfarsit de sezon. Cred ca altfel ar fi fost situatia si as fi fost mai eficient daca as fi avut macar o directie, o indrumare.
Sper sa ma fi exprimat pe intelesul tuturor, iar prin exemplele date am incercat sa exprim cat mai bine realitatea si nu am avut intentia si nici nu o sa am sa minimalizez meritele unora.
Si cred ca numai printr-un efort comun putem inbunatati lucrurile.
Nu vreau sa dau vina pe cineva, poate un pic pe noi ca nu ne-am creat ocazii sa invatam de la altii mai buni.

Felicitari
Petrescu,Scortea, Amalia, Georgica,Neghi,Oli, Joanta si altii care imi scapa, pentru realizarile lor deloc de neglijat.

Totusi, cred ca puteti si mai mult.

2 comentarii:

escalpin spunea...

Ai grija sa nu te calce o masina neagra pentru textul asta ! :D

Florian Mastacan spunea...

Claudiu are dreptate in ceea ce zice, eu am facut primul meu 8a aproape accidental (nu ca n-as fi muncit la el, dar in viziunea mea ar fi trebuit sa fac asta dupa vreo 2 sezoane) intr-un weekend, pentru ca tragea un prieten de mine (Catalin Ciofu) ca pot sa fac si asa ceva.

Dupa primul, restul au venit de la sine.